Alles over Terrazzo en Gra...

 

 

 

 

 

Granito moet daar natuurlijk staan. Echter, Terrazzo en Granito betekenen hetzelfde. In sommige landen gebruikt men Terrazzo, in andere Granito. Op deze site gebruiken we het uit Italië afkomstige Terrazzo.

 

 

   

       

Terrazzo, in de vorm zoals wij dat in Nederland kennen komt voort uit het mozaïekwerk.

 

De eerste mozaïeken dateren, voor zover bekend, al van 1600 voor Christus. Deze mozaïektechniek werd in de eerste instantie alleen toegepast op wanden en plafonds. Later ook op vloeren. De Moren maakten gebruik van mozaïektegels die op speciale werktafels gemaakt werden en later op locatie werden verwerkt. In speciaal hiervoor gemaakte mallen werd een mengsel van gips, marmersteentjes, stukjes glas en soms ook stukjes zilver en goud gegoten. Uit deze werkwijze is het terrazzo uiterlijk ontstaan.

      
Mozaïek & vloeren

Het mozaïek en vloerenwerk ontwikkelde zich in de loop van de eeuwen en werd geperfectioneerd door Italiaanse vakmensen. In de vijftiende eeuw bedachten Venetiaanse arbeiders een praktische toepassing voor het afgekeurde materiaal en het restmateriaal uit de marmergroeves. Ze pasten een techniek toe om de terrassen rond hun huizen te plaveien.
De reststukken werden op een speciale specielaag gestort en vervolgens vlak gestampt waardoor er een mooie gladde vloer ontstond.


In de kerken waar veel marmer en graniet werd gebruikt bij de bouw, stortten zij het restmateriaal mee in de betonnen vloeren. Doordat er veelvuldig over de vloer werd gelopen, werd deze als het ware gepolijst. Hierdoor werden de marmerdeeltjes en kleine stukjes graniet zichtbaar en dit gaf een prachtige schittering.

Langzamerhand kwamen er meer producten,  aanrechtbladen, vloeren, vazen etc.. Terrazzo is in de loop der jaren uitgegroeid tot een luxe en duurzaam product.

 

Fraai voorbeelden van terrazzowerk vindt u bij Figi in Zeist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hotel & Theater Figi in Zeist.

        
        

 

Terrazzo in Nederland
In de twintiger jaren van de vorige eeuw deed terrazzo de intrede in ons land. Het werd hier geïntroduceerd door Italiaanse terrazzowerkers die zich, noodgedwongen omdat er in Italië geen werk meer voor hen was, overal in Europa vestigden. In het begin noemden deze vakmensen zich granitowerkers (de benaming granito wordt nog steeds gebruikt), later gingen zij zichzelf terrazzowerkers noemen. Het terrazzo ambacht werd ook geleerd door Nederlanders en het ambacht van terrazzowerker wordt tot op de dag van vandaag uitgeoefend.

Hoewel de toepassing van terrazzo in Nederland in de openbare ruimte niet zo vaak opvalt zijn er toch vele staaltjes van vakmanschap te vinden. O.a. in de overdekte winkelpassage in Den Haag, De Passage, hoogwaardig aanbod in 's-Gravenhage gemaakt door Firma Gobescki & Co te Den Haag. 

 

 

 

 

 

 

 

Ook heden ten dage wordt er kwaliteit geleverd zoals de naar ontwerp van Wilma Kuil en AG Architecten en Planners hier door Tomaellogerealiseerde bloemtrappen in Vlaardingen.

 

Temperatuurwisselingen / nieuwe vloeren

 

Als gevolg van temperatuurinvloeden, krimp- en zettingsverschillen kunnen scheuren en voegen in de ondergrond zich in de terrazzo (vloer)afwerking doorzetten en leiden tot ongecontroleerde scheurvorming in en/of mechanische schade van het oppervlak.

 

Door bijvoorbeeld op de ondergrond een wapeningsnet over de volle lengte van de voeg of scheur aan te brengen, kan het risico van scheurvorming in een daarop aangebrachte hechtende terrazzo afwerking worden beperkt, maar niet geheel worden uitgesloten. Indien uw

terrazzo (vloer)afwerking is voorzien van (vloer)verwarming, schakel deze dan in alle gevallen rustig in en uit

en houd de procestemperatuur zo laag mogelijk om scheuren te voorkomen. Door de vloer continu te verwarmen en weinig verwarmingscycli te laten ondergaan, heeft u de minste kans op scheuren in de terrazzo (vloer)afwerking.

Mocht in de loop der tijd enige scheurvorming in de terrazzo (vloer)afwerking zichtbaar zijn geworden, dan is dit vaak het gevolg van werking van de constructievloer. Een beoordeling is dan wel gewenst. Treedt fijne scheurvorming binnen enkele maanden na oplevering op, dan kan de oorzaak ook materiaalkrimp zijn.

Scheurtjes met een breedte tot 0,1 mm zijn helaas niet altijd te voorkomen en zullen door herstelwerk meestal meer gaan opvallen.

  

Deze pagina wordt binnenkort vervangen door een aangepaste en uitgebreiddere beschrijving met een keur aan illustraties.